PROWELDER

Οδηγος TIG αλουμινιο

Χρησιμοποιήστε τη σωστή πολικότητα


Πολλοί χειριστές, ειδικά εκείνοι που είναι νέοι στη συγκόλληση αλουμινίου, μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι το υλικό δημιουργεί ένα στρώμα οξειδίου. Η οξείδωση στο αλουμίνιο τείνει να είναι ένα θαμπό ασημί χρώμα και είναι πιο δύσκολο να δει κανείς από την κόκκινη οξείδωση ή τη σκουριά στον χάλυβα. Επιπλέον, το σημείο τήξης του οξειδίου του αλουμινίου είναι περίπου τριπλάσιο της θερμοκρασίας τήξης του υλικού βάσης. Το αλουμίνιο είναι αγώγιμο, επομένως η θερμότητα της συγκόλλησης μπορεί να απομακρυνθεί γρήγορα. Αυτό το χαρακτηριστικό απαιτεί την εισαγωγή πολλής θερμότητας για τη δημιουργία της πισινας συγκόλλησης, αλλά ο έλεγχος αυτής της θερμότητας είναι το κλειδί για την αποφυγή τρεξιματος ή καψιμου.
Ο καθαρισμός του στρώματος οξειδίου με ειδική συρμάτινη βούρτσα από ανοξείδωτο χάλυβα ή κόφτη καρβιδίου πριν από τη συγκόλληση είναι σημαντικός. Ωστόσο, ακόμη και με κατάλληλο καθαρισμό, το στρώμα οξειδίου αρχίζει να ξανασχηματίζεται αμέσως, γεγονός που μπορεί να εμποδίσει την ορατότητα της «λακουβας» συγκόλλησης. Αυτό καθιστά κρίσιμη τη χρήση πολικότητας εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) με τη διαδικασία GTAW στο αλουμίνιο. Με το AC, η κατεύθυνση της ροής του ρεύματος αλλάζει συνεχώς σε όλη τη συγκόλληση. Η πολικότητα εναλλασσόμενου ρεύματος παρέχει μια δράση καθαρισμού που βοηθά στην αφαίρεση του στρώματος οξειδίου στο αλουμίνιο, επιτρέποντάς σας να δείτε τη λιωμένη πισίνα συγκόλλησης.


Ρυθμίστε τον έλεγχο ισορροπίας


Ένα άλλο βήμα που συμβάλλει στη δημιουργία μιας καλής συγκόλλησης αλουμινίου είναι η ρύθμιση του σωστού ελέγχου ισορροπίας. Όταν πραγματοποιείτε συγκόλληση σε πολικότητα εναλλασσόμενου ρεύματος, η συγκόλληση έχει έναν κύκλο αρνητικού ηλεκτροδίου (EN) και ένα θετικό (EP) τμήμα του κύκλου. Το EN θεωρείται συχνά η πλευρά συγκόλλησης της κυματομορφής εναλλασσόμενου ρεύματος, ενώ το EP είναι το σημείο όπου λαμβάνει χώρα ο καθαρισμός ή η αφαίρεση του οξειδίου. Σε σύγχρονο εξοπλισμό συγκόλλησης, η δυνατότητα ελέγχου ισορροπίας σάς επιτρέπει
να προσαρμόσετε την αναλογία μεταξύ των δύο σε απόκριση σε αυτό που βλέπετε στη λακκούβα συγκόλλησης. Ενώ ο παλαιότερος εξοπλισμός είχε μια πραγματικά ισορροπημένη αναλογία EN και EP 50-50, πολλές σύγχρονες πηγές ισχύος GTAW διαθέτουν εργοστασιακό προκαθορισμένο έλεγχο ισορροπίας 75 τοις εκατό EN έως 25 τοις εκατό EP. Εάν εμφανιστούν μικρές μαύρες κηλίδες στη λακκούβα κατά τη διάρκεια της συγκόλλησης – ο έλεγχος ισορροπίας δεν έχει ρυθμιστεί σωστά. Η μείωση του ελέγχου ισορροπίας ώστε να υπάρχει λιγότερο EN και περισσότερο EP βοηθά στην απομάκρυνση περισσότερου οξειδίου κατά τη συγκόλληση και θα πρέπει να μειώσει το «πιπέρι»(μαυρες κουκιδες).
Η μείωση του EN για την παροχή περισσότερης καθαριστικής δράσης μπορεί να είναι απαραίτητη όταν συγκολλάτε υλικό που είναι σε λειτουργία ή εκτίθεται στα στοιχεία και, ως αποτέλεσμα, έχει ένα παχύ στρώμα οξειδίου που δεν αφαιρέθηκε εντελώς κατά την προετοιμασία του υλικού. Αλλά να γνωρίζετε ότι η χρήση μιας ρύθμισης χαμηλότερης ισορροπίας (περισσότερο EP) τοποθετεί το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας στο βολφράμιο και μπορεί να προκαλέσει την καταστροφη της ακμης του βολφραμίου, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητά σας να ελέγχετε την κατεύθυνση του τόξου και την τοποθέτηση της συγκόλλησης. Η ρύθμιση του ελέγχου ισορροπίας δεν αντικαθιστά την ανάγκη για σωστή προετοιμασία και καθαρισμό υλικού κατά τη συγκόλληση αλουμινίου.


Ρυθμίστε τη συχνότητα εξόδου AC


Ένας άλλος παράγοντας που διευκολύνει την τοποθέτηση συγκόλλησης είναι η συχνότητα εξόδου AC. Αυτό μπορεί επίσης να ρυθμιστεί. Η συχνότητα εξόδου AC δεν πρέπει να συγχέεται με την εκκίνηση τόξου υψηλής συχνότητας, η οποία ισχύει μόνο για την εκκίνηση τόξου. Η συχνότητα εξόδου αναφέρεται στο πόσες φορές ανά δευτερόλεπτο η πηγή ενέργειας αλλάζει την πολικότητα. Οι παλαιότερες πηγές ισχύος GTAW είναι 60 hertz, η οποία καθορίζεται από την ισχύ εισόδου, αλλά ο σύγχρονος εξοπλισμός έχει εργοστασιακή προεπιλογή συχνότητας εξόδου 120 Hz. Όσο μεγαλύτερη είναι η συχνότητα εξόδου AC, τόσο πιο σταθερό γίνεται το τόξο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια πιο σφιχτή, στενότερη στήλη τόξου που παρέχει περισσότερο έλεγχο κατεύθυνσης, επιτρέποντάς σας να συγκολλάτε πιο εύκολα σε στενούς χώρους και να συγκολλάτε με ακρίβεια χωρίς να χανει εστιαση το τόξο. Η μείωση της συχνότητας εξόδου AC στα 80 ή 90 Hz παρέχει έναν ευρύτερο κώνο τόξου, ο οποίος μπορεί να είναι χρήσιμος κατά τη συγκόλληση ενός εξωτερικού γωνιακού συνδέσμου. Χρησιμοποιήστε συχνότητα εξόδου 150 έως 250 Hz σε λεπτά υλικά που απαιτούν ακριβή τοποθέτηση συγκόλλησης για να αποτρέψετε τη θέρμανση μεγάλης περιοχής ή την καύση. Για τη συγκόλληση χοντρών υλικών, μια χαμηλή συχνότητα εναλλασσόμενου ρεύματος από 80 έως 120 Hz είναι συνήθως κατάλληλη για υλικά 1cm και παχύτερα και θα σας βοηθήσει να επιτύχετε ένα ευρύτερο προφίλ συγκόλλησης.


Χρησιμοποιήστε την κατάλληλη ένταση ρεύματος


Στο TIG, η ένταση του ρεύματος ελέγχεται με ένα πεντάλ ποδιού ή χειριστήριο στη τσιμπιδα , αλλά είναι καλύτερο να ρυθμίσετε την κατάλληλη μέγιστη ένταση ρεύματος στο πανελ . Ο εμπειρικός κανόνας για το αλουμίνιο είναι η χρήση 1 amp για κάθε 0.00254cm πάχους υλικού. Με άλλα λόγια, η συγκόλληση ενός υλικού βάσης με πάχος 3χιλιοστα θα απαιτούσε περίπου 125 αμπέρ. Όταν το βασικό υλικό έχει πάχος μεγαλύτερο από 0.6mm, ο γενικός κανόνας αρχίζει να αποκλίνει και δεν χρειάζεται τόσο πολύ ρεύμα. Για παράδειγμα, μπορείτε να συγκολλήσετε 1cm. υλικό με πηγή ισχύος 280 amp.
Η γεωμετρία των συνδεσεων μπορεί επίσης να επηρεάσει την απαραίτητη ένταση ρεύματος. Όταν συγκολλάτε μια άρθρωση Τ, η θερμότητα μπορεί να ρέει προς τρεις κατευθύνσεις, σε σύγκριση με τη συγκόλληση μιας άρθρωσης όπου η θερμότητα μπορεί να ρέει μόνο προς δύο κατευθύνσεις. Αυτό σημαίνει ότι ένας σύνδεσμος Τ απαιτεί περισσότερη θερμότητα.


Ρυθμίστε την ένταση εναλλασσόμενου ρεύματος ανεξάρτητα


Ορισμένες σύγχρονες πηγές συγκόλλησης σάς επιτρέπουν να ρυθμίζετε ανεξάρτητα την ένταση εναλλασσόμενου ρεύματος, γεγονός που βοηθά στην επίτευξη μεγαλύτερης διείσδυσης και παραγωγικότητας. Με αυτήν τη δυνατότητα, μπορείτε να αυξήσετε την ένταση ρεύματος κατά τη διάρκεια του τμήματος EN του κύκλου για να αυξήσετε τη διείσδυση στη συγκόλληση, καθώς μεγαλύτερη ένταση ρεύματος γενικά συσχετίζεται με μεγαλύτερη διείσδυση. Αυτή η δυνατότητα χρησιμοποιείται γενικά σε εφαρμογές υψηλότερης έντασης ρεύματος που μπορεί να χρειάζονται μόνο 200 αμπέρ για τον κύκλο EP για να επιτευχθεί ο απαραίτητος καθαρισμός οξειδίου, αλλά μπορεί να θέλετε 300 αμπέρ για τον κύκλο EN για να επιτύχετε μεγαλύτερη διείσδυση. Η ανεξάρτητη ρύθμιση της έντασης εναλλασσόμενου ρεύματος μπορεί επίσης να αποτρέψει την ανάγκη αύξησης του μεγέθους του βολφραμίου, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας διοχετεύεται στο βολφράμιο στο τμήμα EP του κύκλου. Μια πηγή τροφοδοσίας με τη σωστή τεχνολογία σάς επιτρέπει να προσαρμόζετε κάθε ρεύμα ανεξάρτητα για να επιτύχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο έλεγχος ισορροπίας και η ανεξάρτητη ένταση εναλλασσόμενου ρεύματος μπορεί να ακούγονται το ίδιο, αλλά ελέγχουν δύο διαφορετικές πτυχές. Η ρύθμιση του ελέγχου ισορροπίας επηρεάζει το επίπεδο καθαρισμού του οξειδίου, ενώ η ρύθμιση της έντασης εναλλασσόμενου ρεύματος μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη διείσδυση διατηρώντας παράλληλα τη γεωμετρία του βολφραμίου.


Συχνότητα παλμών και χρόνος


Η συχνότητα παλμών χρησιμοποιείται γενικά για ανοξείδωτους χάλυβες σε λειτουργία DC και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε αλουμίνιο σε λειτουργία AC. Βασικά ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί αυτό είναι ότι έχετε ένα πλάτος παλμού (χρόνος) και ένα παλμικό ρεύμα (αμπέρ) Η συχνότητα είναι πόσους παλμούς ανά δευτερόλεπτο θέλετε. Για ανοξείδωτο, στο 1,0 δευτερόλεπτο ενεργό και 1,0 δευτερόλεπτο απενεργοποιημένο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να το βρουν αυτό αργό και να επιθυμούν να χτυπήσουν γρηγορότερα, αλλά είναι προσωπική επιλογή. Το πλάτος παλμού είναι πόσο καιρό (χρόνος) θέλετε το υψηλό ρεύμα και το χαμηλό ρεύμα. Και πάλι μια ωραία ρύθμιση εδώ μπορεί να είναι 1,0 x 1,0 δευτερόλεπτα
Παλμικό ρεύμα είναι αυτό που θα πέσει και το ρεύμα όταν πάλλεται. Ας υποθέσουμε ότι έχετε ρυθμίσει 100 αμπέρ ρεύμα συγκόλλησης και στη συνέχεια ρυθμίσατε το ρεύμα βάσης 50 αμπέρ στο 1,0 δευτερόλεπτο. Αυτό σημαίνει ότι το μηχάνημα θα πάλλεται κάθε δεύτερη από 100 έως 50 έως 100 έως 50 κ.λπ.
Όταν ρυθμίζω τον κάτω παλμό, επιλέγω πάντα το μισό ρεύμα συγκόλλησης ως σημείο εκκίνησης. Θυμηθείτε ότι προσπαθούμε να μειώσουμε τη θερμότητα στην πισίνα συγκόλλησης και να μην την αφήσουμε να κρυώσει εντελώς. Εάν έχουμε πολύ μεγάλη πτώση μεταξύ του ρεύματος συγκόλλησης και της βάσης συγκόλλησης, η συγκόλληση θα είναι πολύ κρύα.
Ελαχιστο preflow 0,5sec
Ρευμα start current 10-20amps αναλογα το τελικο ρευμα
Slope up 0,5-1sec οσο πιο εμπειρος τοσο πιο λιγο
Slope down 2-5sec πολύ σημαντικο να εχει χρονο για ωραιο τελειωμα και
αποφυγη σπασιματος στο αλουμινιο
Ελαχιστο post flow αεριου amps/10 δευτερολεπτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *